Utusan Online

Minda Mendonan Munif Majid

Isnin, 15 Julai 2013

BN kena pandai tempelak, hentam

BN menyandarkan harapan kepada anak tempatan Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman, 37, seorang jurutera awam dari Jabatan Pengairan dan Saliran, manakala Pas mempertaruhkan Endot@Azlan Yusof, 48, seorang kontraktor.

PRK Kuala Besut akan memperlihatkan UMNO dan BN benar-benar sudah bersedia dengan pasukan propagandanya atau tidak.

BN tidak boleh terlalu yakin atas kemenangan di sana dua bulan lalu. Ingat, Pas dan rakannya PKR dan DAP akan memastikan mereka juga mampu untuk merampas kerusi itu bagi meletakkan kedudukan DUN 16-16. Apabila ini berlaku maka kerajaan negeri pun dalam kedudukan tidak stabil - parti mana yang dipilih untuk memimpin negeri dan menerajui pejabat Menteri Besar.

Merenung akan bermulanya kempen PRK Kuala Besut, saya ada menerima komen daripada beberapa pembaca yang mengulas tulisan Pahit-pahit Kopi bertajuk ?Pasukan propaganda UMNO harus dikuatkan" (2 Julai 2013).

Tulisan seorang pembaca bergelar Benz Soon, dari Alor Setar, Kedah cukup berkesan. Dia menulis sebagai penyokong BN, hatinya sakit kerana UMNO dan BN kerap menjadi mangsa cacian dan tempelak pihak pembangkang. Mereka akan guna kesemua media yang boleh dipengaruhinya untuk hentam BN.

Hati Benz Soon bertambah sakit kerana BN sendiri langsung tidak ambil peduli apa yang dikatakan tentang pengaruh pembangkang. Mereka buat tak tau. Anggap itu tak penting. mereka tidak ada pasukan yang meneliti apa yang diungkit dalam media siber dan media bercetak, malah membiarkan pembangkang monopoli ruangan.

Beliau berharap sekurang-kurangnya BN boleh buat blog, website, portal berita atau komentar untuk diserap ke dalam mesej anti-BN. Malangnya BN tak buat ini. Apa yang terjadi, bila seseorang buat carian, yang dapat dibaca hanya berita anti-BN.

Pembangkang ada Malaysiakini, Malaysian insider dan banyak lagi yang mendakwa neutral tetapi berbau anti-BN. BN ada buat berapa portal berita pro-BN?

Beberapa hari lalu Benz Soon ingin mencari blog 1Malaysia, apabila membuat carian di Google, didapati pihak lawan sudah guna nama 1Malaysia dan bila masuk ada paparan yang tempelak BN. Adakah BN buat sebegini terhadap parti sendiri?

Apabila Benz Soon masuk facebook, pihak lawan juga post komentar yang tempelak BN di ruangan PM. Beliau juga masuk memberi komen yang pedas tempelak Anwar. Tetapi orang lain tidak buat sebegini. Penyokong BN bebas buat komentar, blog pro-BN tetapi bilangan amat sedikit. Salah siapa?

Mencaci, menempelak pihak lawan, mengagung-agungkan diri adalah politik.

DAP tahu ini. Lim Guan Eng pun tahu. Dia pakar tapi tak tahu mentadbir Pulau Pinang. Tetapi kebanyakan orang Cina sokong dia dan anggap dia terbaik. Mengapa?

Dia pandai main psikologi. Bila dia buka mulut saja akan caci BN, UMNO rasis, BN korup, BN tak adil, BN tak cekap tadbir dan agung-agungkan pencapaiannya.

Dia cukup berani walau berbohong fakta tanpa malu. Bila BN kritik kerajaan Pulau Pinang tak buat rumah kos rendah, beberapa hari kemudian dia panggil media dan beri angka-angka yang dia sudah buat. Siapa benar? Fakta Teng Chang Yeow (bekas Pengerusi BN Negeri) benar, tapi Guan Eng cakap dengan yakin, orang awam percaya dan fikir BN menfitnahnya.

Apa yang harus UMNO buat ... bukan kita minta BN bercakap bohong seperti DAP, cuma cakap yang benar, cakap berulang-ulang, cakap sampai rakyat faham dan percaya dan sedia mempertahankan apa yang diumumkan kalau pihak lawan mempertikai.

Perkara ini BN/UMNO tak faham. DAP cukup faham. Kalau sesiapa caci BN, jarang pemimpin BN balas dan jawab. Tetapi kalau BN caci, tempelak mereka, serta-merta mereka akan lawan.

Contohnya, baru baru ini seorang YB BN mendakwa Anwar Ibrahim ada simpanan akaun, berapa pemimpin pembangkang sudah buat kenyataan mempertikai. Utusan Malaysia juga ada melapor tentang Red Bean Army, pemimpin BN ada sebut berapa kali, DAP sudah banyak kali caci idea ini, tuduh UMNO guna Utusan untuk tindas pihak mereka, tempelak idea ini adalah bodoh sekali, mereka ketawakan hal ini.

Kalaulah pihak polis siasat, buat tangkapan maka banyak orang yang termakan propaganda mereka akan berfikir BN lagi menindas pihak lawan guna kuasa polis dan mahkamah. Ini tak adil, sedangkan perihal kerajaan dibuat mengikut undang-undang.

Sepatutnya pemimpin BN kena baca surat khabar yang selalu menyiar kenyataan mereka (contoh DAP kerap guna surat khabar Cina) baca apa yang dikata, hentam balik. Berilah jawapan. Tangkis dakwaan yang tidak tepat. Baru-baru ini, Lim Kit Siang dan pemimpin DAP lain minum ais kacang dan tempelak perkara Red Bean Army adalah satu jenaka. Apa BN kena buat?

Kata Benz Soon, kalau dia ahli politik, dia akan buat satu kenyataan ?Lim Kit Siang qualify for Oscar Award."

Kalau Red Bean Army tak benar, mengapa risau? Biar polis siasat , dan akan tahu faktanya. Kit Siang kalau nak wayang, masuklah bidang itu, tak usah berpolitik.

Esoknya dengan komentar pedas ini akan ada reaksi. Beberapa pemimpin DAP akan hentam balik. Dan saya juga akan balas. Kedua-dua pihak tidak mengalah. Dengan proses ini, kedua-dua pihak akan cuba meyakinkan pihaknya yang betul.

Sekurang-kurangnya melalui cara ini, pembaca akan dapat tahu ada orang mempertikai idea Kit Siang. Kalau tidak, selalunya dia nampak betul dan BN salah.

Bila Guan Eng buka mulut, dia akan cakap UMNO rasis, Utusan bias, Utusan rasis, BN tak adil, BN korup ... ulang dan ulang dalam keadaan berlainan. Dia selalu cari peluang ungkit hal ini supaya dapat pengaruhi orang supaya benci BN.

Baru-baru ini Guan Eng kata pakatan akan menang PRU-14 kerana 56 peratus pemuda Melayu sokong pakatan pembangkang kerana anggap BN korup.

Ini bohong, tapi dia berani cakap, berani bohong, orang pun berani untuk mempercayainya. Tapi kita tidak nampak pemimpin BN cabar mereka. Seharusnya UMNO patut buat kenyataan menyangkalnya.

Sekurang-kurangnya BN boleh ungkit kes-kes rasuah yang berlaku antara mereka, dan tempelak mereka. Baru perintah lima tahun sudah ada rekod, kalau masuk Putrajaya 10 tahun, tak tahu apa akan berlaku. BN kena selalu ulangi kecacatan mereka, memalukan mereka seperti mereka ulang dan ungkit kes NFC.

Kerana blind spot BN/UMNO nampak tidak benar, banyak masalah, BN tak adil, UMNO tindas MCA dan Gerakan, sebaliknya pakatan pembangkang dipandang sebagai politik bernafas baru, memberi harapan baru.

Hati Bens Soon sakit.

Kalau BN lebihkan masa untuk berpolitik, membuat propaganda, sungguhpun ekonomi tak tumbuh hebat, BN akan menang lagi besar banding PRU-13.

BN kena pandai caci, tempelak, hentam pihak lawan dan menunjukkan BN adalah parti politik pilihan yang terbaik untuk semua anak Malaysia.

Tidak kiralah kalau BN dapat mencapai ekonomi yang baik, macam mana pun pihak pembangkang akan ungkit hal itu dan merosotkan segala pengaruh baik BN.

Pada hemat Denz Soon, BN harus kurangkan tumpuan pada pentadbiran dan banyak berfikir bagaimana untuk mengekalkan kuasa. Tanpa menang kuasa politik, semua rancangan baik pun tidak berguna.

Ini yang Guan Eng buat. Sebagai Ketua Menteri, dia ada masa lapang pergi ke Johor untuk menambatkan hati orang Johor supaya PRU-14, mereka akan menang lagi besar dan selamanya orang Cina tak akan sokong BN.

source:utusanmalaysia

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...