Utusan Online

Minda Mendonan Munif Majid

Khamis, 13 Disember 2012

Selangor Tiada Masalah Air, Tapi...

Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim serta pemimpin PR seringkali memberitahu umum bahawa negeri itu tidak akan berdepan dengan masalah bekalan air terawat, hatta masalah mendapatkan sumber air mentah pun tidak dialami.

Dengan gah MB Selangor itu meyakinkan rakyatnya supaya jangan bimbang atau terganggu dengan laporan-laporan media yang menyebut isu kekurangan air terawat dan penurunan paras air mentah di beberapa empangan dan sungai sekitar negeri.

Katanya bekalan air mentah di Selangor lebih dari mencukupi sehingga melimpah-limpah menyebabkan banjir di beberapa kawasan.

Untuk meningkatkan lagi keyakinan umum yang masalah air tidak akan melanda Selangor, maka pemimpin PKR itu memberi jaminan bekalan air di Selangor mencukupi sehingga tahun 2019.

Mendengar jaminan tersebut maka bersorak sakanlah para penyokong PR memperlekehkan projek Loji Rawatan Air Sungai Langat 2 (langat 2) dan Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor (PPAMPS) yang mereka yakini sebenarnya tidak diperlukan sama sekali.

Dalam pada mereka bersorak sakan, Khalid Ibrahim mengumumkan akan mengkaji untuk membeli air dari Terengganu dengan menyalurkan air mentah dari Tasik Kenyir ke empangan-empangan dan sungai di Selangor.

Sebelum itu, Kerajaan PKR Selangor menyatakan akan merawat bekalan air dari lombong-lombong terbiar di negeri itu untuk disalurkan kepada pengguna di Lembah Klang termasuklah untuk diminum oleh rakyatnya.

Pelik bukan? Jika bekalan air mentah dan air terawat di negeri ini mencukupi sehingga tahun 2019, apa perlunya lagi mengambil air lombong dan air dari Tasik Kenyir?

Dalam jangka waktu terdekat juga, tatkala jaminan diberi sumber air mentah sedia ada di empangan dan sungai mencukupi sehingga 2019 dan air mentah dari Pahang dinafikan keperluannya, tiba-tiba pula Kerajaan PKR Selangor bercakap pula untuk meneroka sumber air bawah tanah.

Lebih pelik lagi, bila mana Kerajaan PKR Selangor tiba-tiba mahu mengkaji penggunaan teknologi membran untuk meningkatkan keberkesanan pengeluaran air terawat di loji-loji rawatan air sedia ada. Untuk kajian keberkesanannya memerlukan berjuta ringgit hangus diikuti kos pemasangan permulaan yang mencecah RM50 juta hingga RM95 juta perlu dikorbankan untuk satu-satu loji.

Sedangkan selama ini pemimpin-pemimpin PR Selangor termasuk MB serta exconya sering memperlekehkan dan meremehkan laporan oleh pakar mengenai risiko berlakunya masalah bekalan air terawat berikutan operasi sebahagian loji rawatan air sudah menghampiri tahap maksima.

Jika laporan oleh para pakar berkaitan permasalahan bekalan air terawat tidak benar atau diragui kesahinanya, bukankah satu pembaziran untuk kerajaan negeri pimpinan Khalid Ibrahim membuat kajian terhadap teknologi membran?

Tambah memeningkan kepada rakyat Selangor apabila semasa pembentangan Bajet 2013 pada November lepas, MB Selangor mengumumkan pula peruntukan RM100 juta untuk mengkaji kaedah storm water, yakni guna pakai air hujan untuk kegunaan harian pengguna.

Nampak sangat Khalid Ibrahim selaku MB Selangor yang paling bengap dalam sejarah dan kerajaan negeri pimpinannya tiada hala tuju yang jelas bila bercakap isu masalah bekalan air terawat dan air mentah di Selangor.

Pusing sana pusing sini dengan pelbagai kajian itu ini, alih-alih duit rakyat hangus berjuta-juta ringgit hanya semata-mata untuk menutup kesilapan dan keterlanjuran mereka yang dengan egonya menolak perlaksanaan Langat 2 dan PPAMPS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...